W Polsce (może poza Wrocławiem, nazywanym czasem Małą Koreą) kuchnia koreańska jest stosunkowo mało znana. W tym poście postaram się pokrótce przedstawić moje ulubione dania. Nie będzie to jednak przegląd w pełni obiektywny – Koreańczycy uwielbiają mięso, ale ja – jak już wspominałem – mięsa zwykle nie jadam. Co nie oznacza, że w Korei głoduję... Kuchnia koreańska jest nie tylko aromatyczna ale i... kolorowa Większość moich znajomych wie, że w Korei jada się kimchi , ale nie wszyscy wiedzą, co to dokładnie jest. Spotkałem się nawet z pytaniem, jaki jest smak tego owocu... :) Kimchi to faktycznie flagowe danie (a czasem półprodukt) kuchni koreańskiej. Kapustę, w Polsce znaną jako pekińską, fermentuje przez kilka miesięcy z dodatkiem ostrej pasty z czerwonych papryczek gochu . Do prawdziwej długo fermentującej kimchi dodaje się jeszcze ostrygi lub rybę. W przeciwieństwie do polskiej kiszonej kapusty, kimchi się nie szatkuje – fermentuje się ją w całości i kroi na kawałk...