Przejdź do głównej zawartości

Sekrety koreańskiego kalendarza


Początek roku to czas wieszania nowych kalendarzy – także w Korei. Ale choć od 1895 roku w Korei Południowej oficjalnie stosowany jest dobrze nam znany kalendarz gregoriański (słoneczny), wciąż ogromne znaczenie ma tu również tradycyjny kalendarz księżycowo-słoneczny. To według niego wyznaczane są daty najważniejszych koreańskich świąt, tj. Nowego Roku (Seollal) i Święta Dziękczynienia (Chuseok), a także m.in. optymalne terminy siewu, zbiorów, połowów ryb czy… przeprowadzek 😉


Kartka z koreańskiego kalendarza - na zielono miesiąc i dzień
według kalendarza księżycowo-słonecznego. Źródło

W kalendarzu księżycowo-słonecznym daty wyznaczane są w zależności od wysokości Słońca oraz faz Księżyca. W przypadku kalendarza koreańskiego, obserwacje astronomiczne prowadzone są dla 135. południka długości geograficznej wschodniej. Każdy rok składa się z 12 miesięcy księżycowych, liczonych od nowiu (dnia, w którym Księżyc jest całkowicie niewidoczny z Ziemi) do ostatniego dnia poprzedzającego kolejny nów. Długość jednego miesiąca księżycowego to 29 lub 30 dni. W rezultacie, obejmujący 12 takich miesięcy rok księżycowy trwa przez 354 dni i jest o 11 dni krótszy od 365-dniowego roku słonecznego. Aby zachować zgodność kalendarza księżycowo-słonecznego z kalendarzem słonecznym (a tym samym nie dopuścić do „przesuwania się” pór roku), co 2-3 lata w tym pierwszym pojawia się dodatkowy, trzynasty miesiąc, tzw. miesiąc przestępny. Na każde 19 lat przypada siedem miesięcy przestępnych; liczba ta jest różnicą w ilości miesięcy księżycowych (235) i słonecznych (228) w każdym 19-letnim cyklu (zwanym cyklem Metona - od nazwiska greckiego astronoma który jako pierwszy to zaobserwował). Miesiąc przestępny dodawany jest w 3., 6., 8., 11., 14., 17. i 19. roku cyklu Metona i ma w kalendarzu księżycowo-słonecznym ten sam numer co miesiąc go poprzedzający. Ostatnio miesiąc przestępny pojawił się w trwającym wciąż jeszcze Roku Koguta; „zdublowaniu” uległ wówczas 5. miesiąc kalendarza księżycowo-słonecznego. Wcześniej miesiące przestępne przypadały w latach 2009, 2012 i 2014. Według przesądów, w miesiącu przestępnym Ziemia pozbawiona jest opieki dobrych duchów – nie jest to więc dobry czas na zawieranie małżeństw, robienie interesów, itp.


Rozpoczynający się 16 lutego kolejny rok według kalendarza księżycowo-słonecznego
będzie Rokiem Psa, o czym przypomina kartka wykonana przez jedną z naszych sąsiadek

Pierwszy dzień Nowego Roku według kalendarza księżycowo-słonecznego to Seollal, przypadający w trakcie drugiego nowiu księżyca po przesileniu zimowym, Dongji. W 2018 roku Seollal przypada 16 lutego. To właśnie od tego dnia liczone będzie dwanaście kolejnych miesięcy Roku Psa.

Kalendarz księżycowo-słoneczny wyznacza daty najważniejszych koreańskich świąt, m.in.:
     - Daeboreum, pierwszej pełni Księżyca – w 15. dniu 1. miesiąca (tj. 2 marca 2018)
     - Seokgatansinil, urodzin Buddy - w 8. dniu 4. miesiąca (tj. 22 maja 2018)
     - Chuseok, Święta Dziękczynienia - w 15. dniu 8. miesiąca (tj. 24 września 2018).

W kalendarzu księżycowo-słonecznym określono też szereg innych ważnych dat, np. trzech najgorętszych dni koreańskiego lata, tj. chobok, jungbok i malbok. Warto również pamiętać, że wielu Koreańczyków obchodzi swoje urodziny nie według kalendarza gregoriańskiego lecz według kalendarza księżycowo-słonecznego. Zatem osoba urodzona 5 września 1970 r. (w 5. dniu 8. miesiąca kalendarza księżycowo-słonecznego), może w 2018 roku świętować swoje urodziny nie 5 lecz 14 września.

Brzmi skomplikowanie? Nie przejmujcie się – wielu młodszych Koreańczyków też ma problemy ze stosowaniem kalendarza księżycowo-słonecznego 😈 Aby ułatwić im życie, w koreańskich kalendarzach ściennych czy książkowych często funkcjonują obok siebie oba systemy dat. Pojawiły się też internetowe kalkulatory, dzięki którym można przeliczyć daty z kalendarza księżycowo-słonecznego na odpowiadające im w danym roku daty w kalendarzu gregoriańskim.

To co - jaki dzień i miesiąc mamy dzisiaj według koreańskiego kalendarza? 😎

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Brawo - z tym, że wczoraj był 7 stycznia, a nie 7 grudnia :) Chyba, że wpadłeś w pętlę czasu ;)

      Usuń
  2. Kochani sprawą życia jest dla mnie rozmowa z kimkolwiek na temat ARC. Czy jest to możliwe dla zwyklego śmiertelnika z polski? Przydadzą się jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam serdecznie, Aleksander.

    Mail: Handyalex@hotmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby dostać ARC, trzeba uzyskać prawo stałego lub czasowego pobytu w Korei, czyli wizę. Więcej na ten temat tutaj: http://polakwseulu.blogspot.com/2017/01/korea-z-wiza-czy-bez.html

      Usuń
  3. Warto wiedzieć

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kult zmarłych w Korei

W Polsce dziś Dzień Wszystkich Świętych, a w Seulu dzień jak co dzień. Tym niemniej, to dobra okazja, żeby napisać parę słów na temat kultu zmarłych w Korei.

Dziwne Warzywa: Gosari, czyli liście paproci

Dotychczas paproć kojarzyła mi się przede wszystkim z baśnią o jej kwiecie. I choć w Korei kwiatu paproci nie znalazłem (przynajmniej literalnie), to poznałem tu liczne kulinarne zastosowania tej rośliny. Opowiem Wam o nich dzisiaj w kolejnym odcinku „Dziwnych Warzyw”. Ugotowane liście orlicy najczęściej podaje się jako przystawkę, gosari namul . Źródło . Paproć, a dokładniej jeden z jej gatunków – orlica ( gosari , 고사리 ) na dobre zadomowiła się w koreańskiej kuchni. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, przede wszystkim białka, żelaza i wapnia, liście paproci są czasem przez Koreańczyków nazywane „mięsem z gór”. Z gór – bo jak już wspominałem w poprzednim odcinku „Dziwnych Warzyw” , góry pokrywają około 70% Półwyspu Koreańskiego, stając się dla jego przedsiębiorczych mieszkańców rodzajem naturalnej spiżarni 😉 Wiosną Koreańczycy zbierają młode liście gosari . Źródło . W celach kulinarnych wykorzystuje się młode liście orlicy, o długości 10-15 cm, z końców...

Owocowy zawrót głowy

Nie wyobrażam sobie życia bez owoców. Na szczęście Koreańczycy również. To właśnie owoce sezonowe są najczęstszym koreańskim deserem. Przy czym słowo „sezonowe” ma tutaj kluczowe znaczenie, bo owoce dostępne w koreańskich marketach czy na ulicznych straganach w zdecydowanej większości nie pochodzą z importu, lecz są w uprawiane na Półwyspie Koreańskim. Część spośród owoców, które jemy w Korei, zapewne świetnie znacie – choć niekoniecznie w tych samych odmianach. Jest jednak kilka wyjątków specyficznych wyłącznie dla Korei i okolic; to właśnie przede wszystkim na nich chciałbym się w tym wpisie skoncentrować. Chamoe - choć to melon, rozmiarem przypomina raczej... jabłko.  Źródło Zacznijmy od koreańskiego melona, chamoe ( 참외 ). Jest on znacznie mniejszy od swoich dostępnych w Europie kuzynów – długość tego owocu o jajowatym kształcie zwykle nie przekracza 15 cm. Skórkę ma gładką, żółtą, w białe podłużne paski. Miąższ podobny do melona miodowego, ale nieco twardszy i nie ...