Przejdź do głównej zawartości

Gaecheonjeol


Początek października to w Korei Południowej czas świąt narodowych. W dniu 1 października obchodziliśmy święto koreańskiej armii, dzisiaj przypada Gaecheonjeol, a za nieco mniej niż tydzień, 9 października – Hangeulnal – święto koreańskiego alfabetu, Hangul.


Gaecheonjeol obchodzone jest na pamiątkę utworzenia pierwszego królestwa koreańskiego Gojoseon w 2333 r. p.n.e. Według legendy, królestwo Gojoseon (Kraj Porannej Ciszy) zostało założone przez mitycznego półboga, potomka kobiety-niedźwiedzicy – Danguna i znajdowało się w górach w północnej części Półwyspu Koreańskiego. Dangun uznawany jest za praprzodka Koreańczyków, a nawet całej ludzkości, a utworzenie królestwa Gojoseon – za początek istnienia narodu koreańskiego.

Jednak – choć Gaecheonjeol upamiętnia utworzenie królestwa Gojoseon – dzień, w którym obchodzone jest to święto (3 października) to tak naprawdę hipotetyczna rocznica zstąpienia na Ziemię syna władcy niebios, Hwanunga w 2457 r. p.n.e. To właśnie za sprawą Hwanunga – zgodnie z legendą – niedźwiedzica przemieniła się w kobietę i powiła Danguna – założyciela Gojoseon. Stąd nazwa dzisiejszego święta wywodzi się od koreańskiego słowa Gaecheon, co oznacza dosłownie „otwarcie się niebios”.

Jaka by nie była geneza tego święta, Gaecheonjeol jest jednym z dni wolnych od pracy. Święto to nie ma jednak aż tak wielkiej wagi jak Seollal – koreański Nowy Rok czy obchodzone niedawno Święto Dziękczynienia (Chuseok); zdecydowana większość sklepów i restauracji pozostaje otwarta jak każdego innego dnia. 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kult zmarłych w Korei

W Polsce dziś Dzień Wszystkich Świętych, a w Seulu dzień jak co dzień. Tym niemniej, to dobra okazja, żeby napisać parę słów na temat kultu zmarłych w Korei.

Dziwne Warzywa: Gosari, czyli liście paproci

Dotychczas paproć kojarzyła mi się przede wszystkim z baśnią o jej kwiecie. I choć w Korei kwiatu paproci nie znalazłem (przynajmniej literalnie), to poznałem tu liczne kulinarne zastosowania tej rośliny. Opowiem Wam o nich dzisiaj w kolejnym odcinku „Dziwnych Warzyw”. Ugotowane liście orlicy najczęściej podaje się jako przystawkę, gosari namul . Źródło . Paproć, a dokładniej jeden z jej gatunków – orlica ( gosari , 고사리 ) na dobre zadomowiła się w koreańskiej kuchni. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, przede wszystkim białka, żelaza i wapnia, liście paproci są czasem przez Koreańczyków nazywane „mięsem z gór”. Z gór – bo jak już wspominałem w poprzednim odcinku „Dziwnych Warzyw” , góry pokrywają około 70% Półwyspu Koreańskiego, stając się dla jego przedsiębiorczych mieszkańców rodzajem naturalnej spiżarni 😉 Wiosną Koreańczycy zbierają młode liście gosari . Źródło . W celach kulinarnych wykorzystuje się młode liście orlicy, o długości 10-15 cm, z końców...

Wynajem mieszkania w Korei

Dzień dobry z Pohang! Pod dwóch odwołanych z powodu ataku zimy lotach, wreszcie udało się nam dotrzeć na przeciwległy kraniec Półwyspu Koreańskiego. Zasadniczym celem naszej wizyty jest kupno mieszkania - zainspirowało mnie to do napisania nieco o rynku nieruchomości w Korei. Na początek, słów kilka na temat bardzo tu popularnego wynajmu mieszkań.