Przejdź do głównej zawartości

W tradycyjnej koreańskiej restauracji


Choć globalizacja wywarła swoje piętno również na tradycyjnych koreańskich restauracjach, wciąż w wielu miejscach – szczególnie tych nieuczęszczanych przez turystów – można znaleźć swojskie i niedrogie jadłodajnie odwiedzane głównie przez miejscowych. Oto czego – poza naprawdę dobrym jedzeniem – możecie spodziewać się w takich lokalach.

W tradycyjnej koreańskiej restauracji... Źródło

Pierwsza niespodzianka spotka Was już w przedsionku – przed wejściem do restauracji należy bowiem zdjąć buty i zostawić je na podłodze lub odłożyć je na specjalnie do tego celu przeznaczoną półkę. Ale nie martwcie się (pod warunkiem, że nie ubraliście dziurawych skarpetek) – dzięki zwyczajowi zdejmowania butów przed wejściem, koreańskie podłogi są zawsze czyste, a do tego ciepłe – dzięki systemowi ogrzewania podłogowego ondol (온돌). A widok poważnych biznesmenów w drogich garniturach, którzy zostali puszczeni przez właściciela restauracji w skarpetkach, chyba nigdy nie przestanie mnie bawić 😂 

Nie, to nie wyprzedaż obuwia - to przedsionek koreańskiej restauracji! Źródło

Po wejściu do środka, zwykle ktoś z obsługi zapyta Was o liczbę gości i wskaże wolny stolik. Jeśli nie, niepisaną zasadą jest zajęcie stolika o wielkości adekwatnej do liczby gości – nie większego. Czasem – w przypadku bardziej popularnych restauracji – może okazać się, że wszystkie stoliki są zajęte. Wówczas Wasze nazwisko zostanie wpisane na listę oczekujących i będziecie musieli poczekać na swoją kolej na zewnątrz. Niestety, niewiele koreańskich restauracji przyjmuje rezerwacje telefoniczne czy internetowe. Dlatego – szczególnie w weekendy – w porze obiadowej przed wieloma popularnymi restauracjami ustawiają się naprawdę długie kolejki. Według mojej teorii spiskowej, takie kolejki są restauratorom na rękę – są bowiem darmową reklamą miejsca, które warto odwiedzić 😈

Za czym kolejka ta stoi? Za wolnym stolikiem! Źródło

Załóżmy, że mieliście szczęście i od razu znalazł się wolny stolik. Tu czeka Was kolejna niespodzianka - nie ma krzeseł, a sam stolik jest niziutki – nie wyższy niż 30-40 cm. Nie ma innego wyjścia, trzeba siadać na podłodze 😝 Ale nie martwcie się – jak już pisałem, jest czysta i ciepła; poza tym – pod stolikiem znajdziecie poduszki lub maty, żeby nie było za twardo w wiadomą część ciała. Jeśli przyszliście w kurtce lub płaszczu i nie jesteście Davidem Copperfieldem – nie powiesicie wierzchniego okrycia na oparciu krzesła, gdyż go nie ma – podobnie jak krzesła 😆 Siedliście wygodnie? Zamiast czekać na menu, rozejrzyjcie się uważnie dokoła. W mało której koreańskiej restauracji poza podróbkami dla turystów dostaniecie wydrukowane menu – zwykle znajdziecie je natomiast na ścianie. Problem w tym, że rzadko kiedy w innym języku niż Hangul… Na szczęście, większość restauracji ma swoje spécialité de la maison, więc zamiast zastanawiać się, co wybrać – zamawiajcie to, co wszyscy 😋

Dobrą restaurację poznacie po tym, że jest zatłoczona... Źródło

Na powitanie zostaniecie poczęstowani wodą lub herbatą. Na stoliku stoją zawczasu przygotowane kubki na napoje. Jeśli w ich sąsiedztwie nie będzie pojemników z papierowymi serwetkami i sztućcami (jak zapewne pamiętacie z jednego moich poprzednich wpisów – w Korei ten ostatni termin odnosi się do łyżek i pałeczek), z pewnością znajdziecie je w szufladzie z boku stolika. Tak czy inaczej – stół nakryć musicie sobie sami 😁 Warto się z tym pospieszyć, bo chwilę potem pojawią się na nim przystawki, które w Korei są zawsze on the house. Niewątpliwie znajdzie się wśród nich kimchi, ale zwykle nie będzie to jedyny banchan (반찬) jakim zostaniecie poczęstowani. Od czasów dynastii Joseon dobrym obyczajem jest podawanie na stół co najmniej trzech przystawek. Oczywiście może być ich więcej – z tym, że nigdy cztery – jak zapewne pamiętacie z mojego kolejnego wpisu, w Korei cyfra ta jest bowiem uznawana za pechową… Jeśli przystawki Wam smakują i zjecie wszystko, z dużym prawdopodobieństwem możecie liczyć na dokładkę 😊 Wkrótce po przystawkach (Koreańczycy to naród bardzo niecierpliwy) zostanie podane danie główne. W koreańskich restauracjach rzadko zdarza się, by każdy z gości zamawiał jedzenie wyłącznie dla siebie – powszechną praktyką jest współdzielenie posiłku, a liczba zamawianych dań jest często większa od liczby osób przy stole.

To zaledwie nieliczne spośród koreańskich przystawek... Źródło

Po zjedzeniu, nie czekajcie aż ktoś przyniesie Wam rachunek. Nie, bynajmniej nie sugeruję, żebyście wymykali się bez płacenia (wszak nie macie butów 😈). Raczej rozejrzyjcie się uważnie – na 99% Wasz rachunek został przyniesiony wraz z jedzeniem i od dawna leży na stoliku. Należy go stamtąd zabrać – płaci się bowiem przy wyjściu. I co ważne, płacimy wyłącznie za zamówione dania – w Korei nie istnieje bowiem zwyczaj dawania napiwków 😎

Komentarze

  1. To chyba w jak każdym miejscu na świecie;chodzić tam gdzie lokalsi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak :) Tak jak wszędzie, również w Azji w miejscach nastawionych głównie na turystów jedzenie jest gorszej jakości i droższe. Poza tym, powszechnie doprawia się je MSG, bo przeciętny turysta wie tylko, że koreańskie jedzenie jest bardzo ostre i w oparciu o tą wiedzę, przełknie wszystko co mu podadzą :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zakup mieszkania w Korei

W ostatnich latach rynek mieszkaniowy w Korei Południowej rozwija się dynamicznie – żeby nie powiedzieć, że w zastraszającym tempie. Zakup mieszkania – szczególnie w Seulu – jest (póki co) dobrą inwestycją. Wiele osób kupuje mieszkania na wynajem w systemie wolse czy jeonse . Zdarzają się jednak i tacy, którzy „kupują” mieszkanie jeszcze przed rozpoczęciem budowy – tylko po to, żeby sprzedać je z zyskiem w momencie, gdy będzie gotowe do zamieszkania. Słowo „kupują” znalazło się w cudzysłowie nieprzypadkowo – tego typu inwestycja wymaga bowiem wpłaty na konto wykonawcy jedynie 10% wartości mieszkania. Kolejne 50% wartości pożycza wykonawcy bank w formie nieoprocentowanej pożyczki, której gwarantem staje się kupujący. W momencie, kiedy mieszkanie jest gotowe do zamieszkania, kupujący musi zapłacić wykonawcy pozostałe 40% wartości mieszkania oraz rozliczyć się z bankiem (albo zamienić nieoprocentowaną pożyczkę na oprocentowany kredyt). Nic więc dziwnego, że gdy budowa dobiega końca,

Chuseok – koreańskie Święto Dziękczynienia

Dzisiaj w Korei obchodzimy  Chuseok ( 추석 ), drugie obok Lunarnego Nowego Roku najważniejsze święto w koreańskim kalendarzu. O Lunarnym Nowym Roku, Seollal , już trochę pisałem – chociażby tutaj   czy   tutaj , ale ze wstydem przyznaję, że choć to już mój czwarty Chuseok w Korei, zbyt wiele o tym święcie na moim blogu nie wspominałem. Songpyeon - tradycyjne ciastka ryżowe przygotowywane w Chuseok . Źródło: iStock. Chuseok , przypada co roku w 15. dniu 8. miesiąca kalendarza księżycowo-słonecznego , podczas pełni księżyca zwanej Księżycem Żniwiarzy. Data ta ma szczególne znaczenie nie tylko w Korei – w większości krajów Wschodniej i Południowo-Wschodniej Azji obchodzone jest wówczas znane pod różnymi nazwami Święto Środka Jesieni. Koreański Chuseok , zwany też Hangaui ( 한가위 ), jest świętem dziękczynienia za obfite plony. W ten dzień Koreańczycy powracają do swoich rodzinnych miejscowości, by uczestniczyć w charye – uroczystości ku czci zmarłych przodków

Wynajem mieszkania w Korei

Dzień dobry z Pohang! Pod dwóch odwołanych z powodu ataku zimy lotach, wreszcie udało się nam dotrzeć na przeciwległy kraniec Półwyspu Koreańskiego. Zasadniczym celem naszej wizyty jest kupno mieszkania - zainspirowało mnie to do napisania nieco o rynku nieruchomości w Korei. Na początek, słów kilka na temat bardzo tu popularnego wynajmu mieszkań.