Przejdź do głównej zawartości

W królestwie wodorostów


W którymś z moich poprzednich wpisów wspomniałem, że Koreańczycy potrafią pozyskać z morza wszystko co tylko nadaje się do zjedzenia. I bynajmniej nie ograniczają się przy tym wyłącznie do morskiej fauny! Oprócz ryb i owoców morza, na koreańskich stołach goszczą również różnego rodzaju wodorosty. I to właśnie o nich Wam dzisiaj opowiem.


Kim - podstawa koreańskiej kuchni. Źródło

Chyba najbardziej znanym koreańskim (pół)produktem z glonów jest kim (김), czyli rozdrobnione suszone wodorosty, sprasowane w arkusze przypominające kartki papieru (stąd ich angielska nazwa - seaweed paper). Kim wytwarza się z glonów należących do gromady krasnorostów, głównie do rodzaju Pyropia. Jego odpowiednikiem w kuchni japońskiej jest nori – znane dobrze wszystkim miłośnikom rolek sushi. Jako że kim jest nieodzownym składnikiem wielu koreańskich potraw, jego roczna produkcja sięga aż 20 tysięcy ton! Żeby pokryć tak ogromne zapotrzebowanie rynkowe, glony z których wytwarza się kim są uprawiane na skalę przemysłową – przede wszystkim w wodach oblewających południowe wybrzeża Półwyspu Koreańskiego.


W co zawijalibyśmy kimbap, gdyby nie istniał kim?

Gdyby nie kim, nigdy nie powstałaby jedna z najbardziej znanych potraw koreańskiej kuchni – kimbap. Ryżowe rolki zawinięte w kim jako żywo przypominają „swojskie” sushi – z tym, że rybę zastąpiono w nich mięsem, warzywami i smażonym jajkiem. Rozdrobniony kim jest też powszechnym dodatkiem do wielu innych potraw, w tym do zup i dań z makaronem. A podpieczony na patelni z dodatkiem oleju sezamowego i soli, kim staje się równie uzależniającą przekąską jak ziemniaczane chipsy czy słone paluszki 😋


Miyeokguk, czyli urodzinowa zupa

W koreańskiej kuchni istotną rolę odgrywają też glony z gromady brunatnic. Miyeok (미역), czyli świeże lub suszone glony z rodzaju Undaria, wykorzystuje się m.in. do przygotowania pożywnego bulionu wołowego, miyeokguk (미역국). Ponieważ miyeok jest bogatym źródłem witamin i minerałów, przygotowana z tych wodorostów zupa jest często pierwszym posiłkiem podawanym kobietom po porodzie. Od zjedzenia miski miyeokguk powinien również rozpocząć dzień swoich urodzin każdy jubilat; zgodnie z koreańską tradycją, wyraża w ten sposób szacunek dla swojej matki.


Świeża dasima - źródło piątego smaku, umami. Źródło

Inną jadalną brunatnicą jest dasima (다시마), glon z rodzaju Saccharina. Ponieważ jeden z wchodzących w jego skład związków, kwas glutaminowy, jest źródłem piątego smaku – umami, świeża lub suszona dasima jest w kuchni koreańskiej wykorzystywana jako „włoszczyzna” do przygotowania różnego rodzaj bulionów. Świeża dasima jest też czasem używana do zawijania koreańskich wrapów, ssam (쌈). Z uwagi na bardzo wysoką zawartość jodu, glonów tych nie należy jednak spożywać w nadmiarze, gdyż może to doprowadzić do problemów z tarczycą.


Dzięki dodatkowi maesaengi, nasz gulgukpab stał się zupą z segmentu premium...

Na koniec o jeszcze jednym jadalnym glonie, zielenicy Capsosiphon fulvescens, w koreańskiej kuchni znanej jako maesaengi (매생이). Nitkowata maesaengi, czy to świeża czy wysuszona, nie wygląda może zbyt okazale, ale jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju bulionów, którym nadaje „morski” a zarazem nieco słodkawy posmak (oraz zielony kolor).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zakup mieszkania w Korei

W ostatnich latach rynek mieszkaniowy w Korei Południowej rozwija się dynamicznie – żeby nie powiedzieć, że w zastraszającym tempie. Zakup mieszkania – szczególnie w Seulu – jest (póki co) dobrą inwestycją. Wiele osób kupuje mieszkania na wynajem w systemie wolse czy jeonse . Zdarzają się jednak i tacy, którzy „kupują” mieszkanie jeszcze przed rozpoczęciem budowy – tylko po to, żeby sprzedać je z zyskiem w momencie, gdy będzie gotowe do zamieszkania. Słowo „kupują” znalazło się w cudzysłowie nieprzypadkowo – tego typu inwestycja wymaga bowiem wpłaty na konto wykonawcy jedynie 10% wartości mieszkania. Kolejne 50% wartości pożycza wykonawcy bank w formie nieoprocentowanej pożyczki, której gwarantem staje się kupujący. W momencie, kiedy mieszkanie jest gotowe do zamieszkania, kupujący musi zapłacić wykonawcy pozostałe 40% wartości mieszkania oraz rozliczyć się z bankiem (albo zamienić nieoprocentowaną pożyczkę na oprocentowany kredyt). Nic więc dziwnego, że gdy budowa dobiega końca,

Chuseok – koreańskie Święto Dziękczynienia

Dzisiaj w Korei obchodzimy  Chuseok ( 추석 ), drugie obok Lunarnego Nowego Roku najważniejsze święto w koreańskim kalendarzu. O Lunarnym Nowym Roku, Seollal , już trochę pisałem – chociażby tutaj   czy   tutaj , ale ze wstydem przyznaję, że choć to już mój czwarty Chuseok w Korei, zbyt wiele o tym święcie na moim blogu nie wspominałem. Songpyeon - tradycyjne ciastka ryżowe przygotowywane w Chuseok . Źródło: iStock. Chuseok , przypada co roku w 15. dniu 8. miesiąca kalendarza księżycowo-słonecznego , podczas pełni księżyca zwanej Księżycem Żniwiarzy. Data ta ma szczególne znaczenie nie tylko w Korei – w większości krajów Wschodniej i Południowo-Wschodniej Azji obchodzone jest wówczas znane pod różnymi nazwami Święto Środka Jesieni. Koreański Chuseok , zwany też Hangaui ( 한가위 ), jest świętem dziękczynienia za obfite plony. W ten dzień Koreańczycy powracają do swoich rodzinnych miejscowości, by uczestniczyć w charye – uroczystości ku czci zmarłych przodków

Wynajem mieszkania w Korei

Dzień dobry z Pohang! Pod dwóch odwołanych z powodu ataku zimy lotach, wreszcie udało się nam dotrzeć na przeciwległy kraniec Półwyspu Koreańskiego. Zasadniczym celem naszej wizyty jest kupno mieszkania - zainspirowało mnie to do napisania nieco o rynku nieruchomości w Korei. Na początek, słów kilka na temat bardzo tu popularnego wynajmu mieszkań.