W zeszłym tygodniu jadłem chleb… Zapewne nie byłoby w tym
nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że poprzednio jadłem chleb podczas krótkiej
wizyty w Polsce… w marcu. Jeśli natomiast zapytalibyście mnie, kiedy ostatnio
jadłem ryż, odpowiedź brzmiałaby: cztery godziny temu. Co więcej, zaraz po
opublikowaniu tego wpisu pójdziemy na lunch, w skład którego niewątpliwie wejdzie
ryż. Pora więc przyjrzeć się temu głównemu składnikowi koreańskiej kuchni.
Ryż siewny japoński - podstawa koreańskiej kuchni Źródło |
Do wyboru do koloru: ryż brązowy, ryż biały, ryż gotowany z ziarnami czerwonej fasoli... Źródło |
Gdybyśmy porównali koreański stół do Układu Słonecznego, ryż
pełniłby w nim rolę Słońca 😊 Inaczej niż polskie ziemniaki, ryż nie jest bowiem
dodatkiem, lecz integralnym składnikiem każdego koreańskiego posiłku, podczas
gdy rolą mięsa, ryb, owoców, morza i warzyw (w tym oczywiście kimchi) jest wzbogacenie i uzupełnienie
jego smaku. Ryż gościł na koreańskim stole „od zawsze” – wyniki badań
archeologicznych wskazują, że na Półwyspie Koreańskim ziarna ryżu
wykorzystywano w celach spożywczych już około 15 tysięcy lat temu. Nic zatem
dziwnego, że w Hangul słowo bap (밥) oznacza zarówno ugotowany ryż
jak i… posiłek.
Znak czasów - wstępnie ugotowany ryż do podgrzania w mikrofalówce Źródło |
Jak już kiedyś wspominałem, w każdej koreańskiej kuchni
znajdziecie garnek ciśnieniowy lub specjalne urządzenie elektryczne do
gotowania ryżu. Często ryż – czy to biały, czy brązowy – gotowany jest z
dodatkiem ziaren innych zbóż, czerwonej fasoli czy… słodkich ziemniaków. Ci,
którzy nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie ryżu, mogą udać się do najbliższego
sklepu całodobowego i kupić wstępnie ugotowany ryż w jednorazowych opakowaniach
o wadze ok. 200 gramów. Taki ryż „dla zapracowanych” cieszy się coraz większą
popularnością i jest dostępny w szeregu odmian. Wystarczy go podgrzać przez 2
minuty w mikrofalówce. O tempora, o
mores! Nic jednak nie zastąpi ryżu ugotowanego tradycyjną metodą 😋 Po ugotowaniu na dnie i ściankach garnka zostaje warstewka lekko przypalonego
ryżu. Jeśli zalejemy ją gorącą wodą, uzyskamy nurungji (누룽지) – rodzaj ryżowej „herbaty”,
której przypisuje się dobroczynny wpływ na trawienie.
Nurungji - ryż po reinkarnacji 😜 Źródło |
Ryż to nie tylko podstawa każdego posiłku, ale również
główny składnik szeregu koreańskich potraw, jak chociażby kimbap, bibimbap, gulgukbap czy juk. To także surowiec, z którego wytwarzane są rozmaite makarony i
ciastka ryżowe. „Zbycie” każdego z tych smakołyków pojedynczym akapitem byłoby z
mojej strony rażącą niesprawiedliwością 😊 Dlatego już teraz obiecuję, że prędzej czy
później poświęcę każdemu z nich osobny wpis!
Komentarze
Prześlij komentarz